هشت هزار بليت بلاتكليف
اين در حالي است كه فدراسيون هنوز نتوانسته درباره برنامههاي جانبي جامجهاني مانند بليتفروشي سه بازي ايران در برزيل هم راهكاري پيدا كند و احتمالا دست آنها از درآمد اين بليتها كه بخشي از آن پس از پايان فستيوال جهاني فوتبال به حساب فدراسيونها واريز ميشود كوتاه خواهد ماند. ضرر پشت ضرر و عدم درآمدسازي از اين اتفاق بزرگ جهاني در حالي كه اكثر كشورهاي حاضر در برزيل تا به امروز همه برنامهريزيهاي خود را انجام داده و درآمدهايشان از آن را گارانتي كردهاند. محمد درخشان عضو كميته بازاريابي فدراسيون اين روزها در كنار پيگيري ماموريت پيدا كردن اسپانسري مناسب براي تيم ملي بايد سروساماني هم به برنامه بليتفروشي و سفر هواداران به برزيل توسط آژانسهاي مسافرتي بدهد. ماموريتي كه به غير از برگزاري يكي، دو نشست بدون نتيجه با نمايندگان آژانسهاي سفري، وزارت ورزش، سازمان ميراث فرهنگي و وزارت امورخارجه تا به حال اتفاقي بابت آن نيفتاده است. با اين حال زمزمه ميشود كه اين فرصتها هم مانند پيدا كردن اسپانسر در حال از دست رفتن بوده و هشت هزار بليت بازيهاي ايران در جامجهاني برابر نيجريه، آرژانتين و بوسني فروش نرفته و احتمالا فيفا با اتمام مهلت بليتفروشي آنها را به ديگر بازيها اختصاص ميدهد. طبق صحبتهاي محمد درخشان فيفا حدود (8600) بليت را در قالب بليتهاي درجه يك، دو و سه و سهميه به فدراسيون ايران اختصاص داده كه تنها براي ششصد تاي آن مشتري پيدا شده و الباقي بلاتكليف ماندهاند.
چرا بليتها فروش نرفته؟
جالب اينجاست كه فيفا پس از توجه به مشكل بزرگ خريد بليتها در ايران كه بايد توسط كارتهاي ارزي انجام شود و اين سيستم در كشورمان وجود ندارد راضي شد كه پول توسط حساب بانكي در ايران دريافت و نيازي به اين كارتها نباشد. سيستمي كه باز هم استقبالي از آن نشده و بخش عمدهاي از بليتها همچنان بلاتكليف مانده است. داستاني كه نشان ميدهد فدراسيونيها نتوانستهاند تبليغات و راهكارهاي مناسبي براي عرضه آن ارايه دهند. البته لازم به تذكر است كه يادآور شويم طبق راهكارهاي جديد تشكيلات جهاني فوتبال بليتها بايد بدون شرايط خاص و مشروط فروخته شوند. اين در حالي است كه هشت سال پيش در جريان جامجهاني 2006 آلمان فدراسيون دادگان تمام بليتهاي بازيهاي ايران در سرزمين ژرمنها را در اختيار شركتي گذاشته كه مجري برگزاري تورهاي جامجهاني بود. شركتي تحت مديريت محمد غمخوار كه فروش تورها را مشروط به خريد بليتها كرده بود. سيستمي كه فيفا در دوره فعلي (2014 برزيل) مانع آن شده و افراد حقيقي ميتوانند با ارايه پاسپورت بدون هيچ شرط و شروطي براي سفر آنها را خريداري كنند. راهكاري ساده و راحت كه معلوم نيست چرا ايرانيان علاقهمند به فوتبال و بازيهاي ملي اعتنايي به آن نكرده و بليتها سرگردان و بلاتكليف ماندهاند. بليتهايي كه حتي خود فدراسيون هم نميتواند همه آنها را براي حفظ سهميه و جلوگيري از سوخت شدن آنها خريداري و به هنگام بازيها عرضه كند، طبق قانون جديد بليتها پس از ارايه پاسپورت با نام صادر ميشود و فدراسيون نميتواند هشت هزار نفر را در مدتي كوتاه معرفي و بليتها را در اختيار بگيرد. از سويي ديگر اگر اين افراد را هم در اختيار داشته باشد مشكل مالي اجازه نميدهد اين كار به نتيجه برسد.
از سبد كالا تا سرزمين پورشه سواران
اما چرا هواداران تيم ملي از بليتهاي سيصدهزار توماني استقبال نكردهاند؟ شايد اين نكته در سرزميني كه بيشترين آمار خريد پورشه را در خاورميانه دارد عجيب باشد اما يادتان نرود همين مردم از لحاظ اقتصادي در وضعيتي هستند كه شنيده ميشود براي گرفتن سبد كالا سرودست شكسته و حاشيهها و درگيريهاي زيادي در دريافت آن رخ داده است. مردمي كه خوب ميدانند هزينه سفر به برزيل و ديدن سه بازي ايران در جامجهاني رقمي نزديك به 50ميليون تومان هزينه دارد و نميتوانند از عهده برآورد كردن چنين خواب و رويايي برآيند البته اين فقط مختص مردم عادي نيست و شنيده ميشود كه اهالي رسانه هم استقبالي از سفر به برزيل و پوشش بازيها نكرده و تنها 20درصد آنها به دنبال تدارك اسباب سفر به برزيل هستند. اين در حالي است كه در جامجهاني 2006 اكثر مردم و اهالي رسانه سرودست ميشكستند به آلمان بروند. كشوري كه ديدنيتر از برزيل بوده و هزينه سفر به آن كمرشكن نيست. نكته جالب در برنامه بليتفروشي توجه فيفا به محدوديتهاي بانكي ايران در جامعه بينالملل است كه قبول كرده تا پول بليتهاي جامجهاني در حساب بانكي ايراني واريز شود. سيستمي كه ديگر به بلوكه شدن سهم ايران از فيفا منتهي نميشود اما بايد ديد كه آيا فدراسيون از اين بليتها صاحب درآمد ميشود كه به راحتي برداشت كند يا آن هم مانند اسپانسر 15ميلياردي كه جا زد سرابي بيش نيست.
بليت جام جهانی -فدراسيون فوتبال -ایران- برزیل