پیروزی مقابل آمریکا بهترین خاطره ایران از جامجهانی
امید به شیرهای آسیا/ تابستان؛ فصلی برای مبارزه شاگردان کیروش در سرزمین قهوه
سایت بلیچر ریپورت در گزارشی پیروزی ایران مقابل آمریکا را بهترین خاطره این تیم از رقابتهای جامجهانی دانست و شیرهای آسیایی را برای کسب نتیجه در برزیل ۲۰۱۴ امیدوار توصیف کرد.
.jpg)
به گزارش خبرگزاری فارس ، سایت بلیچر ریپورت در گزارشی به مسیر ایران برای راهیابی به رقابتهای جامجهانی برزیل 2014 پرداخته و نوشته است: راهیابی ژاپن، کرهجنوبی و استرالیا به دلایل مختلف به جامجهانی از قاره آسیا پوشش خبری زیادی داشت. ژاپن در رقابتهای جامکنفدراسیونها که تابستان برگزار شد، شجاعانه بازی کرد و مطمئنا تابستان آینده در جامجهانی برای بسیاری ناشناخته خواهد بود؛ کرهجنوبی باید تصمیمات جالبی درباره پرسنل خود بگیرد اما زیر نظر هونگ میونگ بو مدافع میانهای اسطورهای کاملا با کفایت به نظر میرسد، در حالی که استرالیا پس از شکست 6 بر صفر در دیدار دوستانه سرمربی خود را اخراج کرد.
از طرف دیگر ایران، از در معرض توجه بودن اجتناب کرده است. آنها بخش فراموش شده از رقابتهای مقدماتی جام ملتها هستند و جای خود را در میان 21 کشور راهیافته به رقابتهای تابستان سال آینده با کوچکترین زمزمهای تثبیت کردند.
این گزارش نگاهی دارد به تاریخچه حضور آنها در رقابتهای جام جهانی و تلاششان در مسابقات مقدماتی جامجهانی و شانس آنها را در برزیل 2014 تخمین میزند.
راه درازی در پیش است
تابستان آینده چهارمین تاخت و تاز ایران به مهمترین رویداد بینالمللی فوتبال دنیا خواهد بود. آنها در رقابتهای آلمان 2006، پس از 8 سال غیبت به جام جهانی برگشتند. در حقیقت آنها نتوانستند پس از اولین حضورشان در 35 سال پیش هیچ درختی را ریشهکن کنند. آنها در سال 1978 پس از حضور مقتدرانه در رقابتهای مقدماتی جامجهانی راهی آرژانتین شدند. در دور اول مسابقات توانستند در تمام بازیهای خود به پیروزی برسند و پس از کسب 14 امتیاز از 8 بازی در مرحله نهایی به این مسابقات راه یافتند.
در روزهایی که آسیا و اقیانوسیه تنها یک سهمیه برای این بازیها داشتند، راهیابی ایران به این مسابقات، موفقیت بسیار بزرگی محسوب میشد. در این مسابقات آنها در روز اول از هلندیهای یاغی شکست خوردند و مقابل اسکاتلند به تساوی یک بر یک رسیدند و پس از آن با خوردن چند گل در نیمه اول، مقابل پرو تسلیم شدند.
20 سال گذشت تا آنها به این مسابقات برگردند. راهیابی دوباره آنها به بزرگترین مسابقات جهانی در سال 1998، زمانی بود که جامجهانی به اروپا آمد و در فرانسه برگزار شد. راهیابی به این مسابقات این بار سختتر بود. ژاپن، کرهجنوبی و عربستان از آسیا صعود کردند و ایران مجبور شد در دیدار پلی آف آسیا و اقیانوسیه با استرالیا روبرو شود.
دو تیم در مقابل حدود 130 هزار تماشاگر در تهران به تساوی یک بر یک رسیدند و یک هفته بعد در ملبورن تساوی دو بر دو رقم خورد. ایران با کمک گلهای زده بیشتر در خانه حریف به این مسابقات راه یافت.
ایران در مرحله گروهی، دیدار سختی مقابل یوگسلاوی و آلمان و هم چنین در دیدار دیگری با رنگ و بوی سیاسی مقابل امریکا داشت. با وجود شکست مقابل دو تیم اروپایی اما با عنوان یک پیروزی از این مسابقات یاد میشود.
ایران در دیداری به یادماندنی با نتیجه دو بر یک آمریکا را در لیون شکست داد. این بازی با رد و بدل شدن گل، هدیه و در ابتدای مسابقه و خنده و شوخی بین دو تیم شروع شد و وقتی تمام شد که ستارگان پارسی دشمن دیرینه خود را از گردونه رقابتها حذف کردند. این مسابقه درخشانترین بازی ایران در رقابتهای جهانی به شمار میرود.
پس از ناکامی در راهیابی به مسابقات جامجهانی 2002 که بازیها برای اولین بار در آسیا برگزار شد، ایران در 2006 به بازیها برگشت. شکستهای متوالی مقابل مکزیک و پرتغال باعث شد آنها در همان ابتدای راه شکست بخورند و تنها توانستند مقابل بازیکنان آنگولا در آخرین بازی مرحله گروهی به تساوی برسند. این بازگشتی بیشکوه و فراموششدنی به رقابتهای جهانی بود.
شیرهای آسیا امیدوار هستند تا این بار عملکردی قانعکنندهتر داشته باشند. رکورد تیم در جام جهانی روی 9 بازی، یک پیروزی، دو تساوی، 6 شکست قرار دارد. محصول جدید برای باقی ماندن استانداردهای بالایی ندارد.
در رقابتهای جام ملتهای آسیا در سال 2011 معیار مناسبی برای پیشبینی رقابتهای مقدماتی جامجهانی 2014 به دست آمد، ایران رقابتهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت.
آنها با یک شکوفایی از گروه خود صعود کردند، امارات را با نتیجه 3 بر صفر در دوحه در هم کوبیدند. به هر حال این سرپوشی روی ناکامیهای تیم نبود؛ ایران در ده دقیقه پایانی مسابقه و با یک گل در نیمه دوم عراق و کرهشمالی را به ترتیب شکست داد و به سختی توانست ریتم خود را به دست آورد.

گلزنی برای تیم سخت بود و هیچکس بیشتر از یک گل نزد و هنگامی که نتوانستند کرهجنوبی را در یکچهارم شکست دهند، کمی تعجب برانگیز بود. ایران با گل تمام کننده یون بیت گارام در وقتهای اضافه مغلوب کرهجنوبی شد.
در رقابتهای مقدماتی جامجهانی کار کمی پیچیده شد. ایران در بازیهای خارج از خانه حرفهای عمل کرد و در تهران عالی کار کرد تا بتواند از گروه E صعود کند. در دور چهارم، آنها باید مقابل کرهجنوبی بدشگون، ازبکستان و قطر و لبنان به میدان میرفتند. شاید آنها با بیدقتی در خانه امتیاز از دست دادند اما در این مسیر پیروزیهای مصمم مقابل کرهجنوبی، قطر و ازبکستان باعث صعود آنها از این مرحله شد.
راهیابی ایران به جامجهانی در ماه ژوئن قطعی شد. ایران در اولسان کره را شکست داد، عملکرد خارج از خانه شجاعانه که در نهایت باعث شد هر دو تیم برای بازیهای تابستان آینده به برزیل سفر کنند. پیروزی یک بر صفر ایران مقابل کره خوشی بیش از حد کارلوس کیروش، مربی سابق منچستریونایتد، رئال مادرید و پرتغال را در پی داشت.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، سرمربی تیم ملی ایران پس از این مسابقه اعلام کرد که تیمش با روحیهای عالی، دیسیپلین عملی فوقالعاده و اراده بسیار زیادی بازی کرد. خوشحالی وی در تهران هم انعکاس داشت و به گزارش سیانان ماشینها با پرچمهای ایران با به صدا درآوردن بوقهایشان به همراه سرنشینان فریاد ایران ایران سر میدادند.
رضا قوچاننژاد، مهاجم استاندارد لیژ به عنوان پسر طلایی تیم توسط فیفا انتخاب شد. او گل پیروزی بخش ایران مقابل کره را به ثمر رساند و مانند آندرانیک تیموریان و اشکان دژاگه او هم یکی از بازیکنان کلیدی ایران برای تابستان آینده خواهد بود. جواد نکونام 33 ساله میشود اما از میانه میدان عالی تیم را هدایت می کند و تأثیرش در تیم بسیار مشخص است.
این سایت در ادامه سوالی مطرح کرده است که آیا ایران سال آینده میتواند از مرحله گروهی جامجهانی صعود کند؟ پاسخ بله به این سوال 29 درصد و پاسخ خیر 71 درصد بوده است.

نگاهی به تابستان آینده در برزیل
مسابقات ذکر شده تواناییهایی که موفقیت ایران در رقابتهای مقدماتی به آنها مدیون بوده است، را روشن میکند. در گروه A در گروه چهارم رقابتهای مقدماتی جام ملتهای آسیا آنها از 8 مسابقه تنها 2 گل خوردند. شاگردان کیروش در سه مسابقه از چهار دیدار خارج از خانه خود در تاشکند، دوحه و اولسان با نتیجه یک بر صفر به پیروزی رسیدند. دفاع ایران مقابل ازبکستان و لبنان شکاف داشت اما در 6 مسابقه دیگر منسجم باقی ماند. تیمهای آسیایی به این رکورد حتی نزدیک هم نشدند.
بازیکنان در مسابقات مقدماتی از لحاظ روحی قوی ظاهر شدند و استعداد زیادی در بازیهای خود نشان دادند؛ نشانهای که شاید علامت پیشرفتی باشد که پس از مسابقات آسیایی رخ داد.
ازبکستان، کرهجنوبی (دوبار) و قطر هر کدام با تک گل ایران در نیمه دوم شکست خوردند. مطمئنا همه ما از بازیهای پر گل و هیجانانگیز خوشمان میآید اما اگر ایران بتواند این سرسختی را تابستان آینده به برزیل ببرد، تعداد کمی انتظار خواهند داشت بازی آسانی مقابل شیرهای آسیا داشته باشند.
حضور کیروش بُعد دیگری به روایت ایران اضافه میکند. سرمربی متولد موزامبیک هدایت پرتغال را در جامجهانی سال گذشته بر عهده داشت و صرفنظر از شکست 7 بر صفر کرهشمالی آنها نتوانستند گلی به ثمر برسانند. به هر حال آنها تنها یک گل (مقابل اسپانیا) خوردند. ایران مثل آن تیم پرتغال شاید تهدید کنندهترین تیمی نباشد که به مسابقات میرود اما شکاف در خط دفاعی بخش دردناک قضیه آنها خواهد بود.
واقعیت به هر حال این است که تیم ملی یکی از حاضران در جامجهانی خواهد بود که رنکینگ خوبی ندارد. حضور ایران که در حال حاضر در رده 49 ردهبندی فیفا قرار دارد، در میان 16 تیم برتر با تردید روبرو است. من معتقدم که با در نظر گرفتن ناکامیهای گذشته ایران در خارج از منطقه آسیا و قدرتی که ایران برای تابستان آینده از خود نشان داده، هدف واقعبینانهتر میتواند موفقتآمیز و جنگنده عمل کردن در بازیهای مرحله گروهی باشد.
فوتبال ، جام جهانی، برزیل ، کی روش ، ایران ، اسپرت یاب